Riscuri de accidente la locul de muncă

Statisticile arată că o medie de 250 de persoane, fie angajate, fie desfășurând activități independente, sunt ucise în fiecare an ca urmare a accidentelor la locul de muncă. Alte 150.000 suferă leziuni sau vătămări importante, ceea ce înseamnă că sunt absențe de la muncă pentru mai mult de câteva zile. Peste 2,3 milioane de cazuri de boală sunt cauzate sau agravate de locul de muncă. Peste 40 de milioane de zile lucrătoare sunt pierdute prin vătămări și maladii create la locul de muncă, la costuri de milioane de euro.

Alunecările și căderile reprezintă 1/3 din numărul total de vătămări corporale la locul de muncă. Tipurile de leziuni provocate includ leziuni ale capului și spatelui, oase rupte, tăieturi și plăgi, entorse și întinderi de mușchi. Cele mai frecvente motive pentru căderi la locul de muncă sunt suprafețele umede sau uleioase, scurgerile ocazionale, podelele care nu au gradul adecvat de tracțiune, vizibilitate obstrucționată, iluminare proastă, aglomerație, carpete sau mochete încrețite, cabluri neacoperite, suprafețe inegale de mers și sertare inferioare care nu sunt închise. Cel mai simplu mod de prevenire constă în încălțăminte de lucru și protecție adecvată.

Al doilea motiv de accidentare frecventă la locul de muncă constă în a fi prins sau înțepenit de sau între diverse piese de utilaje. Atunci când părțile corpului sunt prinse în sau lovite de piese în mișcare, rezultatele sunt deseori dezastruoase. Lista lungă și îngrozitoare a rănilor provocate în acest mod include mâini și brațe zdrobite, degete tăiate, sau chiar mai rău. Majoritatea pericolelor apar la punctul de operare, în cazul în care se lucrează prin tăiere, modelare, găurire și altele similare, la dispozitivele de transmisie a puterii, ca de exemplu, volanti, scripeți, curele, axe, lanțuri, manivele și roți dințate, precum și la alte componente ale utilajului, precum mecanisme de alimentare și părți auxiliare. Regula de aur în prevenirea acestora constă în îmbrăcăminte de protecție adecvată, inclusiv mănuși de lucru, precum și instruirea adecvată a operatorilor.

Exploziile și incendiile neprevăzute la locul de muncă sunt cauzate frecvent de factori de risc, cum ar fi conductele de gaz defectuoase, materialele combustibile stocate în mod neadecvat sau focul deschis. Leziunile rezultate includ deteriorarea sistemului respirator, grade diferite de arsuri și posibilă desfigurare. Exploziile și incendiile provoacă 3% din leziuni și au cea mai mare rată a accidentelor la locul de muncă. Pot apare leziuni primare datorită efectelor presiunii asupra țesuturilor corpului, care afectează urechile, plămânii sau tractul gastro-intestinal. Pot apare leziuni secundare atunci când cineva este lovit de diverse obiecte care zboară, alte leziuni provocate de explozii ce pot ridica pe cineva de pe sol și îi pot determina să zboare în obiecte înconjurătoare și, în fine, strivire, arsuri și inhalarea de substanțe toxice. În funcție de riscurile identificate echipamentul de protecție individuală trebuie purtat în orice moment.

„Dacă credeți că siguranța este costisitoare, încercați un accident”, a declarat într-un interviu președintele Easy Group din Marea Britanie.

Noi credem că este mai simplu să previi decât să repari, mai ales corpul omenesc, așa că asigurați-vă că purtați echipamente de protecție și că le purtați corespunzător. ProWear oferă întreaga gamă: ochelari pentru protecție împotriva particulelor, substanțelor chimice sau lichidelor caustice; mănuși pentru a preveni tăieturile, zgârieturile, perforațiile, arsurile, absorbția chimică sau temperaturile extreme; căști pentru protecție împotriva căderii obiectelor; încălțăminte și îmbrăcăminte de protecție pentru zonele de lucru în care obiectele grele ar putea fi aruncate lezand picioarele sau corpul; antifoane interne sau externe pentru protecție împotriva deteriorării auzului în locurile de muncă zgomotoase.

Să aveți o zi sigură!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *