Ai juca baschet cu pantofii tăi de golf, ai folosi aripioare de înot pentru a alerga 100 de metri sau ai purta sandale pentru a merge la schi? Desigur că nu. Și desigur că nu este vorba de „papuci de protecție”, însă vom folosi în continuare acest termen tocmai pentru a sublinia că încălțămintea potrivită atunci când lucrezi este esențială pentru siguranța ta și prevenirea rănilor. Gândește-te la tine ca la un atlet care are nevoie de încălțăminte specială pentru sportul său. Pantofii tăi de sport pot fi comozi, te fac mai rapid și te ajută să sări mai sus, dar nu pot fi adecvați pentru mediul tău de lucru.
Când vă gândiți la papucii potriviți pentru locul de muncă, vă poate veni în minte încălțămintea rezistentă, cum ar fi cizmele cu vârf de oțel. De fapt, acești papuci cu bombeu metalic sunt destinați să protejeze picioarele de pericole, cum ar fi obiectele grele, fiind importante echipamente de protecție personală (EIP) la multe șantiere industriale și de construcții.
Există multe tipuri de papuci de protectie care pot face locurile de muncă mai sigure, totuși, nu doar cizmele cu bombeu metalic. Alte tipuri de bocanci, pantofi, sandale, saboți și chiar papuci de lucru pot oferi tracțiune, suport de arc și alte beneficii de siguranță. Pentru a găsi protecția potrivită pentru picioare la locul de muncă, va trebui să faceți o evaluare a pericolelor și să determinați ce tipuri de riscuri, cum ar fi alunecarea și căderea sau obiectele ascuțite, reprezintă o amenințare pentru picioarele angajaților. Apoi selectați încălțămintea care oferă protecția potrivită.
1. Protecție împotriva căderii obiectelor
Atunci când lucrătorii transportă materiale grele sau lucrează în medii dinamice în care operează simultan multe persoane, mașini și vehicule, căderea și zborul obiectelor sunt pericole comune. Papucii de protecție, cum ar fi bocanci cu bombeu metalic, pot preveni eficient rănile prin strivire ale picioarelor.
2. Protecție împotriva perforațiilor
Atunci când lucrătorii ar putea călca pe obiecte ascuțite sau pot fi loviți de obiecte ascuțite de sus, papucii cu tălpi rezistente și materiale groase care înconjoară piciorul oferă cea mai bună protecție. Este posibil ca un pantof cu talpă moale să nu ofere suficientă protecție.
3. Protecție împotriva pericolelor de tăiere
Mașinile care sunt ascuțite sau care conțin piese în mișcare pot prezenta pericole de tăiere. Muncitorii din industria forestieră, de exemplu, se confruntă cu pericolele cauzate de drujba. Dacă aceasta ar intra în contact cu piciorul cuiva, rezultatul ar putea fi catastrofal. Cizmele speciale realizate din material rezistent la tăiere îi vor proteja pe acei lucrători care folosesc drujba.
4. Protecție împotriva pericolelor electrice
Electricitatea prezintă o varietate de riscuri la locul de muncă. Pentru a reduce șansele unui accident electric, se poate purta încălțăminte neconductivă din piele, cauciuc sau alte materiale care nu conduc electricitatea. În locurile în care acumularea de electricitate statică pe corp prezintă un pericol, se pot folosi încălțăminte antistatică sau conductivă. Aceste opțiuni reduc cantitatea de electricitate statică care se acumulează pe corp, prevenind scânteile electrice statice.
5. Protecție împotriva alunecărilor, împiedicării și căderilor
Alunecările, împiedicările și căderile se pot întâmpla în orice loc de muncă. Companiile pot lua măsuri precum instalarea de bandă anti-alunecare pentru podea pentru a reduce riscurile acestor accidente. Papucii cu tracțiune adecvată pot ajuta la prevenirea căderilor la același nivel în medii alunecoase. De asemenea, pot preveni căderile de pe scări, care sunt prea frecvente atunci când oamenii nu poartă încălțăminte cu talpa potrivită.
Încălțămintea care se potrivește bine și se simte confortabil poate, de asemenea, să îmbunătățească echilibrul, ceea ce va ajuta la prevenirea alunecărilor, împiedicării și căderilor.
6. Protecție împotriva oboselii
Pentru lucrătorii care stau în picioare toată ziua, în special pe suprafețe dure precum betonul, oboseala poate fi o problemă reală. Papucii care oferă o amortizare adecvată și un suport pentru arc pot face oamenii mai confortabili, ceea ce atenuează tensiunea asupra mușchilor. Aceasta înseamnă că angajații se vor obosi mai puțin repede. Angajații care sunt mai puțin obosiți vor fi mai atenți, așa că probabil își vor face treaba mai sigur și mai eficient.
Prevenirea încordării musculare va ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva tulburărilor musculo-scheletale, cum ar fi durerile cronice de spate.
7. Protecție împotriva arsurilor
La locul de muncă se pot produce arsuri de la foc, dar la fel pot apărea și arsuri cauzate de substanțe chimice și chiar de la materialele obișnuite de la locul de muncă, cum ar fi cimentul. Încălțămintea confecționată din materiale rezistente poate preveni arsurile cauzate de stropii de substanțe chimice, stropii de metal topit și alte substanțe periculoase care ar putea răni pielea picioarelor.
8. Protecție împotriva vremii extreme
Știm cu toții că vremea rece poate duce la răni, cum ar fi degerăturile și hipotermia, iar aceste pericole nu trebuie trecute cu vederea la locul de muncă. Oamenii care lucrează iarna afară sunt expuși riscului, precum și angajații care lucrează în medii umede sau frigorifice.
De exemplu, sindromul Raynaud este o boală în care degetele pot deveni albe din cauza fluxului sanguin slab. Această condiție, legată de vibrațiile de la utilizarea sculelor electrice, se agravează atunci când angajații sunt expuși la temperaturi scăzute. În unele cazuri, această tulburare poate afecta și picioarele, așa că menținerea picioarelor calde și confortabile împreună cu alte măsuri pentru menținerea corpului cald este importantă.