Noi reguli – protecție auditivă în 2018

Lumea se schimbă rapid, la fel și standardele europene. Pentru a fi pe primul loc și primul în afaceri, companiile și oamenii de afaceri trebuie să fie la curent cu cele mai recente știri. Începând din acest an 2018 se aplică noul Regulament (UE) 2016/425 privind echipamentele individuale de protecție. Reglementarea anterioară rămăsese aproape neschimbată din 1989, iar noul regulament aduce noi standarde, printre altele, privind protecția auditivă.

Protecția auditivă este un set de măsuri pentru protejarea auzului de influențe externe și pentru reducerea riscului de pierdere a auzului. Fiecare ar trebui să-și protejeze auzul dacă sunetul sau nivelul de zgomot în spațiul de lucru depășește 85 dBA. Există dispozitive speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot, dar și posibilitatea de auto-evaluare a necesității protecției auditive. Orice lucrător are nevoie de protecție auditivă dacă trebuie să-și ridice glasul pentru a vorbi cu o persoană la un metru distanță, dacă urechile țiuie după expunerea la zgomot, sau dacă după părăsirea zonei de zgomot sunetele sunt vagi sau plate. Este important de știut că protecția reală împotriva pierderii auzului se realizează numai prin utilizarea echipamentului de protecție 100% din timpul petrecut într-un mediu zgomotos.

Nu există o protecție mai bună a auzului decât simpla eliminare din ecuație a zgomotului. Desigur că acest lucru nu este întotdeauna posibil. Pentru a asigura o protecție eficientă dispozitivul trebuie să asigure reducerea zgomotului, să fie confortabil și compatibil cu alte echipamente de protecție individuală. Dispozitivele pentru protecția auditivă pot fi împărțite în antifoane interne fără șnur, antifoane interne cu șnur, antifoane externe cu fixare pe cap, antifoane externe atașabile la casca de protecție. O protecție dublă, recomandată pentru expuneri de peste opt ore la 100-150 dBA constă într-o combinație de antifoane interne fără șnur și antifoane externe atașabile la casca de protecție. Protecția dublă poate fi aplicată în construcții, extracția minieră și în lucrări subterane.

Noul Regulament (UE) 2016/425 privind echipamentele individuale de protecție a fost adoptat în aprilie 2016 și ar trebui aplicat începând cu 21 aprilie 2018, după o perioadă de tranziție de doi ani. Statele Membre vor permite comercializarea produselor acoperite de vechea Directiva 89/686/CEE până la 21 aprilie 2019. Certificatele CE eliberate în temeiul vechii Directive 89/686/CEE rămân valabile până la 21 aprilie 2023, cu excepția situației în care expiră înainte de data respectivă.

Schimbarea esențială care privește protecția auditivă este clasificarea acesteia ca zgomot dăunător, cu deplasarea nivelului de risc de la categoria II la III. Devine așadar o protecție complexă, care include exclusiv riscurile care pot determina consecințe foarte grave, cum ar fi moartea sau deteriorarea ireversibilă a sănătății. Această înseamnă că protecția auditivă este în prezent supusă celor mai stricte proceduri de evaluare a conformității și necesită Examinarea de tip UE. În concluzie, Regulamentul (UE) 2016/425 privind echipamentele individuale de protecție a fost adoptat pentru a asigura că toate echipamentele individuale de protecție, inclusiv protecția auditivă, respectă standardele comune de calitate și performanță.

Unul dintre principalele motive pentru reglementarea strictă este problema pierderii auzului. Aproximativ 30 de milioane de persoane sunt expuse zgomotului periculos; mii de lucrători suferă de pierderi de auz care puteau fi prevenite. Dispozitivele de protecție auditivă fabricate, testate și certificate, împreună cu instruirile privind siguranță pot reduce semnificativ riscurile de pierdere a auzului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *