Cât de bine cunoști standardele de siguranță? – partea II

În articolul anterior am abordat subiectul privind standardele de siguranță și cât de bine sunt cunoscute și înțelese. Și pentru că noi considerăm că subiectul este important, continuăm să explorăm miturile create în jurul echipamentului de protecție individuală.

Mitul 3: Testele implicate în certificarea produselor sunt corecte, repetabile și infailibile!

Adevărat sau fals?

DISCUTABIL

Condițiile și parametrii în care sunt efectuate testele pot fi subiectul unor variații ce apar ca fiind minore dar care pot avea un impact major asupra rezultatului.
De exemplu, testul de inflamabilitate verticală standard EN 15025 este folosit pentru a indica dacă anumite articole de îmbrăcăminte se vor aprinde și arde sau nu în contact cu o mică flacără. Flacăra este aplicată pe suprafață timp de 10 secunde; dacă nu se aprinde și nu se răspândește, sau nu creează resturi de flacără, țesătura trece. Totuși, este o surpriză faptul că anumite combinezoane de unică folosință, fabricate din polipropilena care are o tendința ridicată de a arde, au trecut testul.
Cum? Tendința de a se contracta. Acest test a fost conceput pentru țesături care au o tendință relativ scăzută de a se contracta în apropierea căldurii. În condiții specifice, pe măsură ce flacăra se apropie, mostra supusă testului se va micșora suficient de repede pentru a evita aprinderea. Acest lucru se aplică în cazul fiecărui test? Cel mai probabil nu, dar unul este suficient și produsul trece testul.

Mitul 4: Standardele de siguranță sunt elaborate de experți cu intenția clară de a asigura securitatea lucrătorilor!

Adevărat sau fals?

ADEVĂRAT (CU ANUMITE REZERVE)

În mod evident, toți cei implicați încep cu cele mai bune intenții. Cu toate acestea, reprezentanții fabricanților, al laboratoarelor de testare și ai organizațiilor care certifică produsele, ce compun aceste comisii, au motivații diferite și uneori contradictorii. Toți se confruntă cu presiuni comerciale și financiare diferite care, implicit, vor influența luarea deciziilor.
Riscul constă în faptul că standardele pot ajunge până la cel mai mic numitor comun – maximul pe care toți participanții îl acceptă. Acest lucru nu poate echivala cu cel mai bun rezultat în protejarea oamenilor.

Mitul 5: Standardele de siguranță sunt întotdeauna clare, concise și lipsite de ambiguitate!

Adevărat sau fals?

DOAR DACĂ

Luați în considerare acest exemplu de afirmație clară, concisă și lipsită de ambiguitate a EN 14605: 2005 Protecția împotriva pulverizării: „Materialul îmbrăcămintei de protecție nu este cunoscut ca producând iritații ale pielii și efecte adverse asupra sănătății”. Implicația: nu testați pentru iritarea pielii.
Sau din cerințele de bază privind sănătatea și siguranța din noul regulament privind EIP, clauza 1.3.2: ” echipamentul individual de protecție trebuie să fie cât mai ușor posibil, fără a afecta puterea și eficacitatea acestuia”. Ce inseamna asta? Toate țesăturile sunt întotdeauna un compromis între putere și greutate? Este absolut subiectiv și relativ dacă o țesătură este „puternică” și „cât mai ușoară posibil”.
Problema reală este că producătorii, utilizatorii, laboratoarele de testare și organizațiilor care certifică produsele vor interpreta, inevitabil, în moduri diferite astfel de cerințe vagi.

Dacă aveți întrebări legate de standardele de siguranță și miturile din jurul lor, nu ezitați să ne contactați aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *