Protecție anticădere – lucrul la înălțime fără riscuri

Sfârşit tragic pentru un alpinist utilitar din Oradea. Bărbatul a căzut de la o înălţime de peste 20 de metri, în timp ce încerca să demonteze de unul singur un panou publicitar. Primele cercetări ale inspectorilor de muncă au stabilit că alpinistul nu şi-a luat toate măsurile de siguranţă.”
Doi muncitori au căzut de pe o schelă, de la 50 de metri înălțime. Unul a murit, iar celălalt a scăpat miraculos, dar e în stare gravă la spital. Ancheta a stabilit: e accident de muncă.”

Iar exemplele pot continua, este suficient să răsfoiți paginile ziarelor sau să urmăriți știrile la TV. Un lucru este cert, căderile de la înălțime sunt printre cele mai frecvente cauze ale vătămărilor corporale grave și ale deceselor. De obicei, căderile de la înălțime includ căderi de pe acoperișuri plate sau înclinate, căderi prin luminatoare sau alte materiale fragile, căderi datorate utilizării unui echipament inadecvat, de ex. utilizarea scărilor în locul altei alternative posibile, căderi din copaci sau stâlpi, de pe platforme și schele.

Cine este responsabil pentru prevenirea acestor tragedii, angajatorul sau lucrătorul?

Răspunsul este cât se poate de simplu: toată lumea este responsabilă la locul de muncă. Angajatorul este responsabil pentru un loc de muncă sigur și sănătos și pentru protecția lucrătorilor, inclusiv prin furnizarea și întreținerea de echipamente de protecție si de lucru, iar lucrătorii sunt responsabili să poarte echipamentul individual de protecție.

Căderile de la înălțime la locul de muncă pot fi prevenite în mai multe moduri diferite:
• eliminarea completă a pericolului, de exemplu prin efectuarea lucrărilor de la sol
• căutarea de soluții mai sigure, cum ar fi utilizarea de echipamente mobile de acces, mai degrabă decât o scară
• asigurarea faptului că cei care desfășoară activitatea au abilitățile, cunoștințele și experiența necesară
• amplasarea de balustrade, parapeți sau alte tipuri de bariere, lucrul din interiorul unei rampe sau unei platforme închise
• folosirea de sisteme de protecție personală sau dispozitive de poziționare aprobate.

Sistemele de protecție anticădere includ sisteme de blocare a căderii, destinate să împiedice un lucrător ca în timpul căderii să lovească ceva aflat sub el, precum și sisteme de limitare a căderii, destinate să împiedice lucrătorii să se apropie de margini atunci când se află la înălțime. Sistemele constau din ham de siguranță, frânghie de poziționare, opritor de cădere, sistem anticădere, amortizor de șoc, corzi, chingi și carabine. O soluție completă constă în folosirea unui kit anticădere, gata de utilizare.

ProWear consideră că nicio activitate la înălțime nu ar trebui să înceapă, iar dacă a început ar trebui să fie oprită imediat, până când măsurile corecte de siguranță sunt puse corect în aplicare și toți cei din zona de lucru sunt conștienți de ceea ce se întâmplă. Protecția împotriva căderilor nu este impusă numai de lege, ci va salva vieți și va insufla pacea minții printre toți cei implicați.

„Ziua de mâine: recompensa pentru că azi lucrezi în siguranță”

Salvează
de la 1.543,13 leiTVA inclus
Vezi detalii
Salvează
de la 637,83 leiTVA inclus
Vezi detalii
Salvează
de la 370,35 leiTVA inclus
Vezi detalii
Salvează
de la 197,52 leiTVA inclus
Vezi detalii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *