Mastile de protectie - importanta si eficienta lor

Măștile de protectie – importanța și eficiența lor

Masti de protectie sunt dispozitive respiratorii concepute pentru a proteja purtătorul împotriva substanțelor nocive din aer. Masca de protecție tipică constă dintr-un corp facial strâns care conține filtre, o supapă de expirație și oculare transparente. Aceasta este ținută de față prin curele și poate fi purtată în asociere cu o glugă de protecție.
Elementele de filtrare din obraji ale măștii îndepărtează contaminantii din aerul care este tras prin masca prin inhalarea purtătorului. Filtrele, care pot fi înlocuite, curată aerul, dar nu adaugă oxigen (unele măști sunt conectate printr-un furtun la un rezervor separat de oxigen). Cele mai multe filtre utilizează ecrane de fibră și compuși chimici precum cărbunele (pentru a captura sau a modifică chimic gazele otrăvitoare din aer). Cărbunele absoarbe și deține un volum destul de mare de gaze otrăvitoare.
Aceste măști de protecție sunt utilizate pe scară largă. Deși este posibil să se proiecteze dispozitive de filtrare care să neutralizeze aproape orice substanță toxică specifică din aer, este imposibil să se combine într-o singură mască împotriva tuturor substanțelor toxice.
Trebuie să știi că aceste măști de gaze sunt în consecință construite în scopul contracarării acelor substanțe chimice.
Folosirea unor măști de praf este și ea eficientă în păstrarea sănătății pulmonare și preverirea afecțiunilor respiratorii în cazul în care te afli într-un mediu complet nefavorabil, prăfuit și poluat.

Măști faciale de protecție precum măști de unică folosință cu filtru de hartie sunt disponibile în magazine și sunt eficiente numai împotriva particulelor din aer. Aceste măști sunt evaluate în funcție de cantitatea de particule pe care o pot filtra: o masca de 95 va opri 95% din particulele aeriene care au o dimensiune de 0,3 microni și mai mare, în timp ce o masca de 100 de metri va filtra 99,97% din particulele de 0,3 microni și mai mare, făcându-l comparabil cu un filtru HEPA (aer de particule de înalta eficientă).

Măști de protecție reutilizabile sunt folosite ori de câte ori este prea costisitor sau imposibil de îndepărtat contaminarea aeriană din atmosferă.
În funcție de tipul și construcția lor, aceste măști pot fi eficiente împotriva unei game largi de substanțe, de la praf obișnuit și polen la gaze otrăvitoare – inclusiv gaze periculoase (cum ar fi sarin și pesticide organofosfat) care acționează asupra sistemului nervos central. Recomandăm semimasca 6200 3M și semimasca 7502 3M.

Gaze și agenți chimici

Măștile cu filtru de hârtie, cu toate acestea, sunt inutile împotriva majorității substanțelor chimice, indiferent dacă sunt vapori de vopsea, gaz sarin sau organofosfati în aer. Aceste amenințări necesită o mască de gaze. Masca antigaz este utilizată pentru a proteja personalul militar, dar și nemilitar expus riscurilor respiratorii (agenți chimici, biologici, radiologici și nucleari). Impactul unor astfel de măști este unul benefic asupra sănătății, pentru că nu mai ești expus direct pericolelor de acest fel. Recomandăm masca integrala 6800 3M.

În concluzie, dacă te afli într-un mediu care ar putea să îți aducă serioase afecțiuni pulmonare din cauza agenților chimici din aer, atunci ar fi cazul să te dotezi cu măști de protecție.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *