Pielea este folosită în mod frecvent la fabricarea anumitor echipamente de lucru și protecție, cum ar fi mănuși, pantofi, bocanci, cizme sau chiar anumite componente ale kiturilor anticadere.

Pielea este un material durabil și flexibil, creat prin tăbăcirea pieii animalelor, în cea mai mare parte a bovinelor. Încălțămintea de lucru și protecție este fabricată din mai multe tipuri de piele, cum ar fi full grain leather, nubuck sau suede. Diferența dintre cele trei este, de fapt, foarte simplă, depinde ce parte din piele este folosită și cum a fost procesată.

Pielea full grain păstrează în întregime fibra naturală a pielii dar și orice semne care au existat pe piele, cum ar fi zgârieturi, cicatrici, marcări ale animalelor, astfel că fiecare bucată de piele are propria sa personalitate. Încălțămintea de lucru și protecție fabricată din piele integrală este extrem de rezistentă în timp și, îngrijită corect, poate dura o viață.

Inițial pielea nubuck a fost produsă din piele de cerb sau elan, actualmente se folosește piele de vită de granulaţie maximă, procesată din partea exterioară a pieii. Încălțămintea de lucru și protecție fabricată din piele nubuck oleită este rezistentă la apă.

Pielea Suede este pielea prelucrată din partea interioară a pieii de vită. Este o piele mult mai subţire, mai fină, mai delicată prin natura ei, dar şi mai puţin durabilă decât celelalte piei. De aceea se foloseşte mai puţin la exterior și mai mult la căptuşelile interioare ale încălțămintei de lucru și protecție în combinație cu o membrană de impermeabilizare, de tipul Gore-Tex.

Să nu uităm însă că pielea poate fi atât naturală, cât și sintetică, iar fiecare dintre opțiuni prezintă avantaje și dezavantaje.

Caracteristici:

  • grație noilor tehnologii de prelucrare a pielii și a substanțelor biologice aplicate, aceasta prezintă rezistență și durabilitate
  • odată cu trecerea timpului, pielea devine din ce în ce mai flexibilă, dar își păstrează forma
  • pielea naturală este perfectă pentru sezonul rece, oferind confort termic

Avantaje:

  • prezintă o permeabilitate crescuta în comparație cu pielea naturală care are o textura poroasă
  • deși acest tip de piele este realizat din anumite substanțe chimice, aspectul este identic cu cel al pielii naturale
  • are un preț mai mic datorită faptului că implică un proces de realizare mai scurt și mai puțin anevoios